Vstop v “kripto-svet” ter osnove kripto investiranja

Vsakemu začetniku, ki šele vstopa v svet kriptovalut, se samo ob misli, na kaj vse mora biti previden, poraja cel kup vprašanj in skrbi. V Bitcoin društvu Slovenije dnevno dobivamo vprašanja, kot so; kje se registriramo, na kaj moramo biti previdni, komu lahko zaupamo svoje podatke in sredstva, kam shranimo kriptovalute, da bodo najbolj varne ipd… Da bi začetnikom vsaj malo olajšali vstop v kripto svet in na hitro opisali, kako začeti, smo se odločili, da napišemo kratek članek. Tako si bodo lahko saj približno predstavljali, da “kripto-svet” ni tak “bav-bav”, kot izgleda ob samem začetku in se bodo lažje odločili kje začeti.

Vsakemu, ki se šele podaja v svet kriptovalut najprej svetujemo, da pred investiranjem v “kripto”, investira nekaj časa v svoje znanje. To ne pomeni samo kje in kaj kupiti, ampak tudi kako varno hraniti svoja sredstva pred krajo in prevaro ter kako stvari delujejo in na kaj moramo biti pozorni. Saj tako kot povsod, kjer so zraven finance, kar mrgoli prevarantov ter sumljivih platform.

UMESTITEV KRIPTO EKOSISTEMA V SVETOVNI OKVIR IN DRUŽBENO UREDITEV

V nadaljevanju bomo predstavili kripto ekosistem s finančno investicijskega vidika. Kripto ekosistem je danes v svetu že opredeljen kot novi naložbeni razred. In se širi iz dneva v dan. V svetu se vsi srečujemo z različnimi naložbenimi razredi, kot so:

 • Delnice
 • Obveznice
 • Surovine (zlato, nafta, platina, sladkor, pšenica, železo …)
 • Nepremičnine (stanovanjske, poslovne … )
 • Valute (USD, EUR, CHF, GBP, JPY, RMB …)
 • Umetnine, starine …

Tako smo sedaj v svetu priča nastajanju novega naložbenega razreda. Nastanek tega bi lahko enačili z nastankom in razvojem interneta, še prej televizije, radia, elektrike in ostalih zgodovinskih izumov, ki so ljudem spremenili način življenja.

Prvi okvirji za ureditev kripo ekosistema so prišli iz Bank for International Settlements (BIS) s sedežem v Baslu (Švica). Najprej so postavili okvir in analize stabilnih kovancev in njihov vpliv na finančni sistem. Znotraj BISa deluje Financial Stability Board (FSB), ki je delovno telo za Skupino G-20. Smernice, ki jih izda FSB so nekakšna navodilo za pripravljavcev zakonov, ki potem veljajo v izbranih državah, jurisdikcijah. Tako je Evropska komisija septembra 2020 spisala osnutek zakona Market in Crypto-Assets (MiCA). Le ta Uredba bo veljala za vse članice EU enotno, torej bo veljala tudi za Republiko Slovenijo. Uredbo naj bi sprejeli leta 2023 ali 2024.

Zakonodaja MiCA je dobrodošla, tudi in predvsem za vas male vlagatelje, saj bo institucionalno in mandatorno vpeljala zahteve, ki bodo pokrivali področja kot so:

 • Preprečevanje pranja denarja
 • Zaščita vlagateljev
 • Stabilnost finančnega sistema

Ta regulacija bo sicer v širšem smislu namenjena dvema, na splošno opredeljenima subjektoma na trgu, in sicer:

 • Ponudnikom katerihkoli kripto storitev
 • Izdajateljem kripto žetonov.

Dalje, kripto ekosistem ni nič drugega kot skupek nekih naravnih matematičnih, algoritemskih, algebraičnih enačb, zapisov, ureditev …, ki delujejo na posameznih protokolih (BTC, Ethereum, Cosmos, Polkadot …). Za delovanje protokola je potrebno izvajati določene funkcije, ki si jih lahko predstavljamo kot naložbene rešitve ( opisane na koncu tega članka). Ti protokoli pa, glede na razvoj kripta v zadnjih mesecih, že komunicirajo in sodelujejo med sabo. Tu se pojavljajo izrazi, kot so interoperability, cross-chain, Layer2 Solutions ipd.

ZAČETNI KORAKI

Nekaj osnovnih stvari je potrebno vedeti in se jih vedno držati. Poiščite platforme, ki so regulirane v priznanih jurisdikcijah, ter so licencirane. Opraviti identifikacijo (t.j. KYC ali Know Your custumer) je osnova. Ponavadi zahtevajo scan osebne (.pdf, .jpg …) vsako stran posebej ali potni list, sledi »selfie«, običajno tudi tako, da držite še listek z vašim imenom, priimkom, datumom in tekstom, ki ga zahteva posamezna platforma.

Spletna varnost — izberite močna gesla, po potrebi jih redno menjujte, posodabljajte. Nekatere platforme to avtomatsko zahtevajo, tako da ste v vaše spletno dobro »prisiljeni« menjavati gesla v določenem obdobju.

2FA ali Two Factor Authenticator (aplikacija Google Authenticator, Authy.com, andOTP ipd…) je dodatno varnostno geslo. Brez tega se ne spuščajte v svet kripta. To je aplikacija, ki vam generira številke, ki jih vnesete ob prijavi poleg svojega gesla. Lahko si jih predstavljate, kot tiste male kalkulatorje, ki smo jih ali jih še imamo za dostop do spletne banke.

PONUDNIKI

PONUDNIKI

V nadaljevanju je nekaj izbranih ter najbolj preverjenih, varnih in tehnološko naprednih ponudnikov platform in menjalnic, ki nudijo storitve dostopa do različnih produktov v kripto ekosistemu.

Gre za različne tipe uporabniške izkušnje. Nekatere o resnično profesionalne platforme z vsemi možnimi dodatki za aktivno trgovanje, tehnične analize ipd, druge namenjene splošni, preprosti uporabniški izkušnji za začetnike in posameznike, ki želijo preprost dostop in upravljanje s kripto naložbami.

Praktično vsi ponudniki nudijo dostop do vašega računa preko namiznega računalnika ali mobilne aplikacije (iOS Android), kar je v kripto svetu praktično minimalni standard.

Naj pa omenimo, da pravi “kriptaši” iščejo rešitve kako se izogniti KYC in reguliranim borzam. Saj vsa ta “pravila” in omejitve niso prvotna ideja samega bitcoina ter kriptovalut. Zato kupujejo kriptovalute na decentraliziranih, borzah, bankomatih,… ter jih pošljejo v “neoznačene” denarnice. Vsak posameznik pa se mora nato sam odločiti kako in kje bo deloval in kupoval. Je pa zadeva taka, da v nereguliranem svetu obstaja še več pasti kot v reguliranem, saj veliko prevarantov samo čaka na napako posameznika.

INVESTICIJSKE REŠITVE V KRIPTO EKOSISTEMU

Če podrobneje pogledamo izbor možnosti, kam lahko posameznik investira svoja sredstva, nudi celoten kripto ekosistem veliko možnosti, in sicer:

 • Aktivno trgovanje
 • Elektronsko avtomatsko bot trgovanje (samostojno ali po sistemu copy, sledenje)
 • Nakupi posameznih kriptovalut (single asset trading)
 • Sledenje kripto strategijam (platforma BitPanda ali ICONOMI (8 strategij GoldHorn Crypto + preko 400 ostalih)
 • ICO Initial Coin Offering (popularno 2017 zbiranje sredstev preko pametnih pogodb)
 • IDO Initial Decentralised Exchange Offering (OnChain)
 • IGO Initial Gaming Offering
 • Mining ali rudarjenje (ponudnik npr.: NiceHash)
 • (Dual) Farming (OnChain)
 • Staking
 • Liquidity Providing
 • Posojanje in izposojanje (lending platforms)

Vsem, ki ste se odločili, da bi samo kupili in držali kakšno kriptovaluto svetujemo uporabo menjalnic kot so Bitstamp, Binance, KuCoin, Crypto.com,… Je že res, da vse po večini zahtevajo vse vaše osebne podatke, slike osebnih dokumentov,… vendar je to z razlogom, ker spoštujejo vse zakone in smernice držav kjer delujejo in od koder prihaja njihova stranka. Poleg tega pa je to tudi zaradi varnosti in zaščite samega uporabnika platforme. Ko to zaključite, potem je treba samo naložiti denarna sredstva na menjalnico in se odločiti v kaj boste investirali. To lahko storite z bančno kartico ali nakazilom preko TRR. Pri vse večjih menjalnicah to poteka enostavno, kot je enostavno plačilo položnice ali nakup preko spleta. Vsaka menjalnica ima svoj način nakupa kriptovalut, svoje funkcionalnosti in opcije. Vendar pa sam nakup ne bi smel biti nekaj kompleksnega za povprečnega uporabnika. Kar se pa tiče naprednih funkcij platform (vzvodi, short, locking, lending,…) pa se je potrebno dodobra naučiti uporabljati stvari, saj kaj lahko hitro zaradi napake ostanete brez sredstev. Nekateri bolj vešči trgovalci vsa ta “orodja” dodobra obvladajo in jih s pridom izkoriščajo za večje donose. Vse te platforme omogočajo tudi dnevno aktivno trgovanje in ne samo nakup in kasnejšo prodajo.

Vsekakor pa ob nakupu ne pozabite, da dokler imate sredstva na menjalnicah niso v vaši lasti. In lahko se zgodi, da so vaša sredstva zamrznjena, odtujena in izgubljena. Možnost, da se to zgodi na večjih, znanih, reguliranih menjalnicah je izredno majhna. Pa vendar so nedavni dogodki v Kanadi pokazali, da se države močno vpletajo v kripto svet in izkoriščajo svojo moč. Tako kot so blokirali bančne račune vsem podpornikom protestov želijo tudi blokade računov na menjalnicah. Da se izognete temu tveganju, v primeru dolgoročne hrambe sredstev, vse prenesite na strojne denarnice. Obstaja kar nekaj dobrih rešitev. Nekatere izmed njih so, Ledger, Trezor, BCVault,… S hrambo sredstev v strojnih denarnicah pomeni, da imate privatne ključe v svoji lasti in z njimi tudi razpolagate. Kar za hrambo sredstev na menjalnicah ne moremo trditi. Ko pa govorimo, da z njimi razpolagate samo vi želimo poudariti da ste samo vi odgovorni za njihovo varnost. Več o strojnih denarnicah in varnosti bomo napisali v enem od naših naslednjih člankov.

Če se odločite, da trgovanje ni za vas, ampak bi vseeno bolj aktivno sodelovali pri vaših nakupih in prodajah, obstaja veliko trading botov, ki omogočajo avtomatske nakupe in prodaje vaših kriptovalut. Ponavadi sledijo kakšnim bolj izkušenim trgovalcem ter kopirajo njihove akcije oziroma trgujejo tako, da samo pobirajo dobičke in ponovno dokupujejo kriptovalute, ko cene padejo. To počnejo brez čustev in strahu, ki je največji sovražnik aktivnih trgovalcev. Trgovalni boti sigurno niso za začetnike, saj potrebujete kar nekaj znanja saj je potrebno bota nastaviti povezati z menjalnicami,…

Ena bolj enostavnih rešitev za začetnike je sledenje kripto strategijam. Če na kratko opišemo, je to rešitev, kjer vaša sredstva sledijo košarici izbranih kriptovalut. Dobra rešitev za začetnike je platforma ICONOMI. ICONOMI platforma nudi trenutno tri vrste kripto investicijskih produktov (svojo ponudbo pa stalno razvijajo in iščejo nove produkte za uporabnike platforme), in sicer:

 • kupovanje in prodajanje posameznih kriptovalut (velik nabor več kot 150 poglavitnih kriptovalut)
 • sledenje strategijam: javnih kripto strategij je več kot 400 (skupaj s privatnimi pa preko 4.800)
 • produkt Iconomi Earn, ki nudi cca. 20,00 % a vista (izpostavljeno tržnim nihanjem) v stabilnem kovancu, vezanem na ameriški dolar (aUST).

Strategije so različne glede na to, kako upravljavec strategije upravlja oziroma izvršuje strategijo. Na platformi so aktivne in pasivne strategije. Obe vrsti pa sta znotraj Iconomi platforme tudi klasificirani kot “Verified”, kar pomeni, da so posamezniki, ki upravljajo strategije, dodatno preverjeni strokovnjaki s strani ICONOMI. Večinoma gre za aktivne izvrševalce, ki spreminjajo “košarico” valut tudi na dnevni ravni. To so aktivne strategije, obstajajo pa tudi pasivne strategije.

Na platformi ICONOMI deluje tudi GoldHorn Crypto, ki podpira tudi delovanje našega društva in se spodobi, da ga na hitro opišemo.

GoldHorn Crypto ima na voljo za sledenje 8 različnih kripto strategij. Le-te se razlikujejo glede na volatilnost, glede na sektor (DeFi, NFT) in ostalo. Večinoma košarice GoldHorn Crypto strategij vsebujejo najbolj likvidne kriptovalute, katerih posamezne tržne kapitalizacije presegajo več milijard USD. Ker so strategije pasivno izvrševanje, se košarica rebalansira 2x mesečno, četrtletno pa se preveri sestava košarice. O vseh teh spremembah ste tudi avtomatsko obveščeni (če imate sami vklopljeno tako nastavitev na aplikaciji). Tovrstno izvrševanje košarice strategij pomeni nižje trgovalne stroške (provizije za trgovanje), ker strategija ni aktivna. Prav tako pa dosledno sledijo trgu z minimalno “sledilno napako” (tracking error).

Iconomi platforma nudi brezplačno odpiranje računa, brez letnega vodenja in/ali ležarine. Vsaka strategija ima svojo opredeljeno provizijo, ki se obračunava le, ko posamezni uporabnik sledi izbrani strategiji. V povprečju se te provizije gibljejo od 1,00 % do 4,00 %, zopet, to je odvisno od posamezne lastnosti strategije (aktivno/pasivno, bolj volatilno, bolj tvegano …). Nekatere strategije si tudi obračunavajo delitev dobička, po navadi po sistemu highwatermark, torej transparentno.

Vsekakor ima posameznik v kripto ekosistemu veliko možnosti, kam plasirati svojo likvidnost v zameno za nagrado, donos … Vsekakor si vzemite čas za izobraževanje in informacije, ter vprašajte kar vas zanima. V Sloveniji delujejo tri društva na tem področju, in sicer Bitcoin Društvo Slovenije, Blockchain Alliance Europe in Blockchain Think Tank Slovenia. Vsi vam z veseljem pomagajo po svojih najboljših močeh.

Vsekakor pa kot že napisano, prvo vložite v svoje znanje nato poskrbite za varnost svojih sredstev in se šele na to se podajte v svet investiranja. Pa naj bodo to kriptovalute ali katerakoli druga vrsta naložbe. .

Če se želite pridružiti Bitcoin društvu Slovenije obiščite spletno stran bitcoin.si, našo Facebook skupino Kriptovalute — Slovenska Blockchain Skupnost — Bitcoin.si ali telegram skupino https://t.me/BitcoinSi. Potrudili se bomo, da bomo na vsa vaša vprašanja našli odgovore.

Članke za blog na spletni strani medium.com pišejo različni člani in skupine posameznikov v Bitcoin društvu Slovenije in ne pomenijo nikakršnih finančnih nasvetov. Vsak ima svoj pogled na samo tehnologijo, bitcoin in obstoječe sisteme. Društvo samo nudi opcijo, da delijo svoj pogled z večjim številom ljudi ter, da dobijo kakšen komentar oziroma odziv na svoje mnenje.

--

--

SLOVENSKO DRUŠTVO VIRTUALNE VALUTE BITCOIN

BTC društvo Slovenije je ustanovljeno z namenom, da bi povezali slovensko skupnost in odgovarjali na vprašanja.Članke pišejo člani skupnosti. https://bitcoin.si