Strojne denarnice: Kako delujejo in kako jih uporabljati

Povzetek:

Strojne denarnice hranijo bitcoin ključe brez povezave z internetom ali kot rečemo, hranijo »ključe na hladnem«. Gre za fizične naprave, običajno podobne USB ključu, ki delujejo kot poenostavljeni, namenski računalniki. S strojno denarnico, so transakcije digitalno podpisane znotraj naprave, z uporabo vašega zasebnega ključa, nato pa varno naložene na verigo blokov. Cene strojnih denarnic se začnejo pri 50 eur in lahko dosežejo tudi več 100 eur. Uporabnikom zagotavljajo popoln nadzor nad njihovimi digitalnimi sredstvi, vendar so v nekaterih primerih lahko manj priročne kot mobilne ali “vroče denarnice”.

Če ste se odločili, da boste sami skrbeli za kripto sredstva oziroma del njih, je absolutno nujno, da uporabite vse razpoložljive varnostne ukrepe za zaščito svojega premoženja. Ob pravilni uporabi so strojne denarnice odličen način za shranjevanje in varovanje sredstev.

Če to berete, obstaja velika možnost, da že veste, kaj je strojna denarnica, vendar imate po vsej verjetnosti dodatna vprašanja o tem, kako strojne denarnice delujejo ali zakaj so varnejše od “on-line” oziroma programskih »vročih« denarnic. V nadaljevanju bomo odgovorili na ta in številna druga vprašanja o teh čudežnih napravah, ki ščitijo vaše premoženje bolje kot karkoli drugega. Če še niste seznanjeni z denarnicami, si oglejte naš pregled Bitcoin denarnic in različnih vrst kripto denarnic, ki so na voljo.

V tem članku bomo na hitro razložili sledeče:

 • Kaj so strojne denarnice?
 • Kako delujejo strojne denarnice?
 • Zakaj ljudje uporabljajo strojne denarnice?
 • Najboljše prakse varovanja strojnih denarnic
 • Kako uporabljati več strojnih denarnic
Obstaja že veliko število različnih stojnih denarnic

1. Kaj so strojne denarnice?

Strojne denarnice varno hranijo zasebne ključe uporabnika v off-line ali “hladnem” načinu, kar pomeni, da niso povezane z internetom, razen kadar jih uporabnik za kratek čas poveže z računalnikom, da izvede transakcijo (več o tem pozneje). Programske ali spletne kripto denarnice so “vroče” ali trajno povezane na splet, kar daje napadalcem več potencialnih vektorjev napada za krajo sredstev. Zaradi tega se strojne denarnice skoraj univerzalno štejejo za zelo varno možnost shranjevanja kripto sredstev.

2. Hitri uvod v ključe

Arhiv ene od strojnih denarnic - 24 besed

Ne glede na to, ali uporabljate strojno ali programsko denarnico, je pomembno razumeti, da vaša kripto sredstva oziroma vaš bitcoin niso dejansko shranjena v njej kot denar v običajni denarnici. Bitcoin je preprost podatkovni zapis na verigi blokov, uporabniki pa dostopajo do svojih sredstev prek t. i. ključev. Vsaka kripto denarnica vsebuje par teh ključev, en javni in en zasebni ključ. To sta zapleteni zaporedji številk in črk, običajno dolžine od 25 do 36 znakov. Javni ključ lahko delite po želji, podobno kot številko bančnega računa. Zasebni ključ pa je bolj podoben PIN kodi in ga je treba skrbno varovati, saj kdor ga pridobi, pridobi tudi popoln dostop do kripto sredstev katere lahko potem brez težav pošilja po omrežju. Ravno zato je pogosto v kripto krogih slišati frazo: “not your keys not your bitcoin”

Primer izračuna besed iz privatnega ključa ti. private key

Novejši ali manj izkušeni uporabniki morda ne želijo razmišljati o stvareh, kot so zasebni ključi ali skrbništvo, zato prepustijo upravljanje oziroma hranjenje sredstev kar menjalnicam oziroma ponudnikom skrbništva nad sredstvi (to storitev poznamo kot skrbniške denarnice). Vendar to pomeni, da zaupate svoje zasebne ključe tretji osebi. Strojne denarnice pa uporabnikom omogočajo, da varnost svojih zasebnih ključev prevzamejo v svoje roke s fizičnim kosom opreme. Najpogosteje so podobne USB ključem njihov edini namen pa je podpisovanje transakcij v offline načinu in varovanju zasebnih ključev, ki so potrebni za podpisovanje le teh.

3. Kako delujejo hardware denarnice?

Strojne denarnice lahko razumemo kot zelo poenostavljene računalnike, ki obstajajo samo za izvajanje nekaj osnovnih, a bistvenih funkcij, pogosto vsebujejo le en ali dva gumba in včasih majhen zaslon. Same po sebi hardware denarnice nimajo možnosti povezave z internetom, kar pomeni, da je skoraj nemogoče, da nepridipravi dostopajo do njihove vsebine. Ko uporabnik porablja, izmenjuje ali kako drugače pošilja in prejema bitcoin z/na katerokoli denarnico, mora transakcijo “podpisati” z uporabo svojega zasebnega ključa. S strojno denarnico se transakcije podpišejo znotraj naprave same potem pa to podpisano transakcijo pošlje na verigo blokov.

Transakcije lahko podpisujemo na telefonih oziroma osebnih računalnikih

Ko uporabnik poveže svojo strojno denarnico z osebnim računalnikom in želi opraviti transakcijo, le ta prejme podatke o nepodpisani transakciji, jo podpiše s pomočjo zasebnega ključa in jo na koncu naloži na verigo blokov. V nobeni fazi tega postopka zasebni ključ uporabnika ne zapusti strojne denarnice. Vsaj pri tistih najbolj zaupanja vrednih denarnicah ne.

4. Zakaj ljudje uporabljajo strojne denarnice?

Na splošno so strojne denarnice priljubljene med bolj varnostno ozaveščenimi uporabniki ali tistimi, ki posedujejo veliko količino sredstev. Ta preferenca je dokaz visoke ravni varnosti, ki jo strojna denarnica nudi tistim, ki želijo sami skrbeti za svoja sredstva. Pravzaprav najboljša praksa hranjenja katerekoli kripto valute je ta, da velikih količin oziroma svojih prihrankov nikoli ne hranimo na vročih denarnicah oziroma menjalnicah. Ti dve opciji hranjenja uporabljamo le takrat, ko menjamo kripto valute oziroma jih potrebujemo za plačila. Ko pa zaključimo uporabo katerekoli od teh storitev pa vsa sredstva umaknemo »na hladno«.

Prednosti strojne denarnice

 • Hranjenje zasebnih ključev popolnoma brez povezave da zagotovimo največjo maksimalno varnost
 • Uporabniku omogoči popoln nadzor nad svojimi zasebnimi ključi
 • Več zaupanja vrednih proizvajalcev z različnimi funkcijami

Slabosti strojne denarnice

 • Sredstva so težje dostopna za uporabnike, ki pogosto prenašajo sredstva
 • Lahko se izgubijo, ukradejo ali uničijo
 • Zahteva disciplino in odgovornost za lastno skrbništvo kripto sredstev

5. Najboljše prakse pri uporabi hardware denarnice

Uporaba strojne kripto denarnice zahteva nekaj klasičnega zdravega razuma skupaj z običajnimi varnostnimi nasveti.

a. Bodite previdni, kje dobite/kupite svojo hardware denarnico

Strojno denarnico kupite le pri zaupanja vrednih ponudnikih in samoumevno je, da nikoli ne kupujte rabljene denarnice. Večina novih strojnih denarnic je zaščitena z holografsko nalepko in ob pomanjkanju le te, oziroma če je poškodovana, hitro vidimo da je po vsej verjetnosti nekdo že posegal po njej. Če kadarkoli sumite da je nekaj spremenjeno oziroma nenavadno, naprave ne uporabljajte in jo vrnite prodajalcu.

b. Vedno preverite in preizkusite naslove ob prenosu velikih zneskov kripta

Čeprav se strojna denarnica šteje za najvarnejši način shranjevanja zasebnih ključev, veljajo splošna varnostna priporočila. Nikoli ne pošiljajte velikega zneska med denarnicami, dokler ne preverite ciljni naslov z majhnim testnim zneskom in ne izvajajte transakcij z neznanimi naslovi denarnic. Če ima vaša strojna denarnica zaslon, se vedno prepričajte, da se naslov prejemnika na zaslonu računalnika ujema s tem, kar denarnica prikazuje na njej preden začnete transakcijo.

c. Varujte svojo denarnico IN arhivske podatke svoje denarnice

Svojo strojno denarnico vedno hranite na varnem mestu in prav tako arhiv svoje denarnice. Ta arhiv, znan tudi kot fraza za obnovitev, je niz 12–24 naključno generiranih besed. Ta niz lahko uporabimo kot metodo za obnovitev, če je denarnica izgubljena, izbrisana ali kako drugače uničena. Ta arhiv je potrebno varovati z enako stopnjo previdnosti, če ne še večjo, kot vašo strojno denarnico, saj bosta oba omogočila popoln dostop do vaših sredstev tistemu, ki ju pridobi. Zapišite si svojo skrito frazo na kos papirja ali ustvarite drug zapis, ki bo lahko varno spravljen skozi leta ali desetletja nekje na varnem.

Cryptosteel Capsule — kovinska zaščita “seed fraze”

d. Zaščita pred nesrečami

Tudi če hranite svoja sredstva »offline«, jih boste morali zaščititi pred nesrečami. Poleg hekerjev in prevarantov sta ogenj in voda dve največji grožnji vašim denarnicam. Odlična ideja je uporaba vodoodpornega ognjevarnega ščita semenskih besed, kot je Hodlr ali Cryptosteel kapsule. Če nič drugega, pa hranite svojo strojno denarnico in semenske besede v ognjevarnih sefih.

6. Uporaba več denarnic za različne namene

Omenili smo, da je ena potencialna pomanjkljivost strojne denarnice njena omejena dostopnost za uporabnike, ki pogosto plačujejo nakupe s kriptovaluto. Na srečo vas nič ne ovira, da ne bi uporabljali večih denarnic. Pravzaprav obstaja veliko prednosti pri taki uporabi.

Strojno denarnico lahko razumemo kot bančni sef, kjer so za velikimi jeklenimi vrati shranjene zaloge zlatih palic in velike vreče z denarjem. To je odlično za varnost, vendar manj primerno za vsakodnevno uporabo. Uporaba mobilne denarnice v tandemu strojno denarnico uporabnikom omogoča najboljše iz obeh svetov, saj je enostavno dostopati do sredstev brez oziroma z minimalnim ogrožanjem varnosti.

Z mobilno aplikacijo, kot je BitPay Wallet, Wallet of Satoshi, BlueWallet, Zeus, Moon, Tangem, ipd lahko uporabniki varno shranjujejo manjše zneske za vsakodnevne nakupe in transakcije. To je preprost način, kako aktivni uporabniki lahko najbolje izkoristijo svoja sredstva.
Poleg uporabe »hladnih« in »vročih« denarnic pa svetujemo tudi delitev sredstev med več »hladnih« denarnic, različnih proizvajalcev, spravljenih na različnih lokacijah. V primeru delitve se razdeli tudi tveganje, da bi pri odsvojitvi oziroma uničenju ključev izgubili vsa sredstva. Saj z enim parom ključev nepridipravi pridobijo dostop samo do ene denarnice in v tem primeru so sredstva na drugi popolnoma varna.

Če za konec naredimo hiter zaključek… Edino z uporabo strojnih denarnic ste varni pred nepooblaščenim poseganjem v vaša sredstva in le s pravilno uporabo in skrbnim upoštevanjem zgoraj napisanih nasvetov bodo vaši bitcoini varno spravljeni na omrežju in dostop do njih bo imel le lastnik strojne denarnice ter lastnik arhivskih besed. Pri vseh ostalih možnostih hranjenja obstaja ogromno vektorjev napada na vaša sredstva in so zato priporočljiva le v majhnih zneskih in še to le v primeru, da vam olajšajo uporabo bitcoina za plačila oziroma razne menjave ter transakcije.

Veliko strojnih denarnic in ostalih pripomočkov za hranjenje bitcoina in drugih kriptovalut si lahko ogledate in kupite na spletni strani
Bitcoin-shop. Na njihovem BlogChainu pa si lahko tudi preberete zanimive članke o bitcoinu, denarju in tehnologiji, ki iz dneva v dan spreminja naš svet.

Članke in prevode za blog na spletni strani pišejo različni člani, podporniki in skupine posameznikov v Bitcoin društvu Slovenije in ne pomenijo nikakršnih finančnih nasvetov. Vsak ima svoj pogled na samo tehnologijo, bitcoin in obstoječe sisteme. Društvo samo nudi opcijo, da delijo svoj pogled z večjim številom ljudi ter, da dobijo kakšen komentar oziroma odziv na svoje mnenje. Našemu društvu se lahko pridružite na bitcoin.si, telgram skupini oziroma skupini Kriptovalute — Slovenska Blockchain Skupnost — Bitcoin.si na Facebooku.

--

--

SLOVENSKO DRUŠTVO VIRTUALNE VALUTE BITCOIN

BTC društvo Slovenije je ustanovljeno z namenom, da bi povezali slovensko skupnost in odgovarjali na vprašanja.Članke pišejo člani skupnosti. https://bitcoin.si