Lightning omrežje spreminja vse

--

Lightning omrežje spreminja vse. Ni edina rešitev in ni zaključek, a vseeno spreminja protokol. Lightning je Bitcoin in ta naredi Bitcoin še močnejši. Lightning omogoča pretok satoshijev in to z svetlobno hitrostjo. Vstopa v resnični vsakdanji in virtualni svet s pravilnim denarjem in spreminja vse okrog nas. Tudi nas.

Denar in kredit

Bitcoin je odgovor na vprašanje: kaj je denar, kaj je bil, in kaj denar lahko je. Bitcoin ni kredit in ni dolg za neko zunanjo stvar. Bitcoin je, Bitcoin obstaja. Digitalna dobrina brez zunanjih odvisnosti, brez stranskega tveganja.

Bitcoin je informacijski konstrukt in hkrati fizična dobrina. Povezava z fiziko naredi Bitcoin resničen, in ta povezava prinaša tudi omejitve. Ne samo omejitev same dobrine na 21 milijonov, ampak tudi omejitev prenosa te dobrine — en blok, vsakih 10 minut.

Prav teh 10 minut pa prinese bitcoin v obtok. Satoshiji se najdejo in se ne ustvarjajo. Najdejo se vsakih 10 minut. Vsi 2,1 kvadrilijoni (10¹⁵) satsov obstaja že od začetka Bitcoina. Tiste, ki jih imenujemo “rudarji”, jih »izkopavajo«. Nagrajeni so s strani omrežja za njihove napore pri iskanju veljavnih blokov. Vendar satoshijev rudarji ne ustvarjajo. Vsi satoshiji že obstajajo, čas jih sprošča, rudarji pa pri tem samo pomagajo. Simbioza človeka in protokola sprosti satoshije v obtok in simbioza Bitcoina ter Lightninga nam omogoča prenos teh satoshijev. Brez zamude, brez dodatnih energijskih vložkov.

Bitcoin je odgovor na vprašanje o omejitvah: omejitvah v neomejenem digitalnem prostoru. Lightning pa je odgovor na časovno omejitev, ki jo prinese Bitcoin. Ni edini odgovor, a je odgovor, ki nas pripelje zelo daleč. Lightninga ne bomo uporabljali za vsako stvar, prav tako kot ne uporabljamo TCP protokola. Obstajali bodo drugi protokoli poleg Lightninga, ki bodo omogočali pretok satsov na različne načine. Vendar pa bosta protokola Lightning in Bitcoin, skrajšano LNP/BP, verjetno postala tako pomembna za izmenjavo vrednosti kot je TCP/IP protokol pomemben danes za izmenjavo podatkov.

TCP/IP in LNP/BP

Živimo v dobi informacij. Prenos informacij je spremenil svet in naše življenje. Prenos vrednosti bo to naredil znova.

Razlika med vrednostjo in informacijami je v tem, da vrednosti ni mogoče kopirati. Kopije niso veliko vredne, še posebej če jih lahko ustvariš brez velikega napora ali stroškov. Besede, stavki, odstavki in besedila niso redke dobrine. Prav tako tudi digitalne slike, saj se vse to lahko kopira brez velikih stroškov. Digitalni svet omogoča popolne kopije, zato se kopija ne razlikuje od originala. Original postane kopija. To je problem TCP/IP-ja.

Bitcoin ne rešuje tega problema, prav tako ne Lightning. Informacija, ki jo je mogoče prebrati, jo je mogoče vedno popolnoma kopirati. Čudovita stvar pri LNP/BP je nabor pravil, ki naredijo neveljavne kopije ničvredne. Prav ta nabor pravil pretvori informacije v denar.

Sedanjost in prihodnost

Še ne dolgo nazaj je bil Lightning “nedodelan”. Danes, okrog bloka 777.777, se Lightning zdi že precej dodelan, ne pa tudi dokončan. Zavedamo se, da nismo običajni uporabniki, vendar za nas Lightning deluje. Vsak dan, vsako uro, vsako minuto Lightning deluje. Naj gre za plačevanje običajnih računov, “pretakanje satsov” preko Podcastinga 2.0 ali »zapanje« preko Nostra. Lightning deluje in ta magija počasi postaja običajna.

Pričakujemo, da bo Lightning v prihodnosti še boljši. Cenejši, hitrejši, bolj učinkovit in uporaben. Vemo, da lahko izboljšamo veliko vidikov protokola. Od usmerjanja, do iskanja poti, do ponovne uporabe plačilnih kod — veliko je še prostora za izboljšave!

Vendar se že moramo občasno tudi ustaviti se in se zavedati, kako daleč smo prišli. Prva konferenca o Lightningu v Berlinu se zdi kot včeraj. Nekaj sto privržencev protokola, avtomat za pijačo in veliko Lightning denarnic, ki so pošiljale satoshije. Vsi so bili pripravljeni, vsi so bili navdušeni, denarnice so bile polne, kanali so bili uravnoteženi, pa vendar vsako drugo plačilo ni bilo uspešno.

Danes deluje brez težav. V prihodnosti bo deloval še bolje.

Plaža in džungla — Beach and Jungle

Celotne države uporabljajo Lightning. Seveda v El Salvadorju ni vse popolno, vendar je neverjetno, da se je cela država preklopila na Bitcoin, četudi samo delno. Začetne težave in problemi v rasti so pričakovane. Zgodnji uporabniki so po definiciji “prezgodnji”. To velja tako za ljudi, podjetja kot tudi države. Zgodnji uporabniki so vedno prezgodnji. Množice začnejo prihajati, ko so porodne težave odpravljene in čakajo vse dokler »nova stvar« nima statusa »vsakdanjega«. Vse to se je dogajalo z internetom in pametnimi telefoni in nič drugače ne bo z Bitcoin in Lightning omrežjem.

Lepota zrelih tehnologij je, da jih lahko uspešno uporabljamo, ne da bi jih razumeli. Skoraj nihče ne ve, kaj se v ozadju dogaja pri plačilih s karticami, kako deluje motor na notranje zgorevanje ali kako se pametni telefon poveže z internetom. Vendar nimamo težav pri uporabi teh stvari, celo tako daleč gremo, da so se naša življenja prepletena z njimi in le komaj lahko živimo brez njih.

Ali je Lightning zrel za masovno uporabo? Moj odgovor bi bil: “Ne še, ampak kmalu”. Kmalu ne boste opazili razlike med EC karticami, ki jih uporabljate zdaj, in Lightningom. Zahvaljujoč Apple in Google Pay je plačevanje s telefonom ali uro postalo zelo običajno. Tako lahko deluje tudi Lightning. Prvi avtomati za prodajo piva in drugih izdelkov iz rok Lightning razvijalcev to že uporabljajo. Integracija v “normalne” prodajne terminale je neizogibna. Razlika do Google in Apple Pay-a je komaj opazna, a ogromna. Sats, ne fiat. Zvok denarja, ne kredita.

V nekaterih območjih se ta integracija že dogaja. Na nekaterih območjih je Lightning že povesem nekaj normalnega. Pred kratkim sem imel priložnost obiskati Kostariko — “Bitcoin Jungle” in z svojimi satsi plačevati cel teden na različnih trgih in trgovinah, ki svoje blago ponujajo za redko dobrino Bitcoin. Prvi dan je bilo to zame še nekaj novega: plačevanje zrezka T-bone pri mesarju s Lightningom, iz mojega vozlišča v njegovo. Optično prebrana QR-koda, dve zeleni kljukici, opravljeno. Neverjetno! Nekaj dni kasneje, po številnih takšnih transakcijah, je bilo take vrste poslovanje kot običajno. Satsi so standard. Trgovci, ki ne sprejemajo Lightninga, so izjema. Vsaj v Bitcoin Jungle.

Bitcoin Beach je bilo prvo območje, ki je popolnoma prešlo na Lightning. Pomembno je omeniti, da je bilo gibanje prvotno “od spodaj navzgor”, čeprav si El Salvador prizadeva za sprejem “od zgoraj navzdol”. Verjamem, da lahko sprejetje Bitcoina deluje samo “od spodaj navzgor”. Vsiljevati Bitcoin ne deluje. Temu pritrdijo tudi mnogi privrženci Bitcoina iz lastnih izkušenj s svojimi najbližjimi.

Menim da se bo moral trend nadaljevati tako kot do zdaj: plaža za plažo, džungla za džunglo, jezero za jezerom, oseba za osebo. Po določenem času bo veliko različnih Bitcoin plaž, pa tudi različnih Bitcoin džungel in še več Bitcoin jezer. Prve si bomo vedno zapomnili kot prve. Vsi drugi bodo imeli eno skupno stvar: zvok denarja in globalno omrežje, ki jih povezuje.

Fizično in digitalno

Največja sprememba, ki jo bo povzročil Lightning, ne bo v Bitcoin plaži ali Bitcoin džungli. Največja sprememba ni v geografskem območju, temveč v abstraktnem: digitalnem svetu. Lightning v digitalnem svetu je čudovit in sila uporaben, brez vsake dileme. Toda za kupca ni velike razlike, ali plačujete s gotovino ali preko Lightning omrežja v trgovini. Ne praktično ne konceptualno.

Vendar pa je velika razlika ali plačujete na spletu s kreditno kartico ali Lightningom, praktično in konceptualno. Pred Bitcoinom ni bilo gotovine na internetu. Pred Lightningom ni bilo takojšnjega prenosa te gotovine. Oboje je novo, oboje je pomembno in oboje je zelo drugačno od kreditne kartice in plačilnih storitev, ki jih poznamo dandanes.

Razlog, zakaj morate pri vsakem spletnem prenosu denarja vnesti vaše ime, priimek, krvno skupino in še kaj ni zato, ker so vsi bančniki zlobni. Razlog je veliko preprostejši: tveganje za nasprotno stranko. Banka mora vedeti, kdo posluje s kom, ker zaradi kreditnega denarja vedno obstaja možnost konflikta (in posledično goljufije). Pri gotovini ta možnosti konflikta ne obstaja, zato gotovina ne zahteva identifikacije nasprotne stranke. Oseba, ki ima gotovino, jo ima. Vsak prenos je fizičen, zato je časovno okno, v katerem lahko pride do goljufije, omejeno na časovno okno prenosa blaga.

Fizični denar in fizično blago se ne moreta prenesti elektronsko. Samo vnos v digitalne dolžniške evidence se lahko prenese elektronsko in to je tisto, kar vodi do konfliktov: ti vnosi so lahko napačni, podvojeni ali zavrnjeni. Zapis ne ustreza resničnosti; obljuba ne ustreza blagu. Ta razlika predstavlja bistvo goljufij s kreditnimi karticami. Fiat denar ne rešuje tega problema. Fiat denar je le vnos v knjigo dolga, zato je opisani konflikt — predprogramiran.

Bitcoin rešuje ta problem, ker je Bitcoin “digitalno prenosno premoženje”: digitalno premoženje, ki ga lahko “držite” sami. Vrednost je v sami informaciji. 12 besed ni geslo za račun. Teh 12 čarobnih besed oziroma privatni ključ je sama vrednost.

Prvič v zgodovini človeštva imamo gotovino brez fizičnega predmeta. Končna oblika denarja je sama informacija. Pomembno je tudi vedeti, da denar obstaja prav zato, da se izognemo poznavanju nasprotne stranke. Ko poznate nasprotno stranko, se lahko zanesete na ugled in kredit.

Denar je namenjen tujcem — celo sovražnikom — ki večkrat izberejo trgovino konflikta. Denar omogoča in razširja družbo: mirno in simbiotično sožitje, ne da bi morali osebno poznati vsakega kupca in trgovinskega partnerja. Internet omogoča in razširja komunikacijo: izmenjavo informacij, misli in besed, ne da bi morali osebno poznati vsakega misleca in govorca.

Kombinacija stabilnega denarja in globalne komunikacije omogoča globalno preoblikovanje: majhne trgovine, majhne storitve, specializacijo in shranjevanje vrednosti — brez nepotrebnih pripomočkov, vohunjenja in kraje podatkov.

Prihodnost je svetla, neposredna, organska, decentralizirana, vsak-z-vsakim, od spodaj navzgor in vrednost za vrednost. Stabilen denar omogoča strokovnost. Komunikacija omogoča izmenjavo. Lightning omogoča tako globalno kot lokalno trgovanje s stabilnim denarjem, brez posrednikov. Neposredno, nezmanipulirano in s hitrostjo svetlobe. In to spremeni vse.

Ta besedilo je bilo napisano ob bloku 778.663 in objavljeno prvotno v tiskani obliki za drugo številko revije EINUNDZWANZIG. Izvod lahko kupite na einundzwanzig.shop. Vsebina na dergigi.com je licencirana pod licenco CC BY-SA 4.0, razen če ni navedeno drugače.

Besedilo je prevod derGigijevega članka objavljenega na https://europeanbitcoiners.com/

Članke in prevode za blog na spletni strani pišejo različni člani in skupine posameznikov v Bitcoin društvu Slovenije in ne pomenijo nikakršnih finančnih nasvetov. Vsak ima svoj pogled na samo tehnologijo, bitcoin in obstoječe sisteme. Društvo samo nudi opcijo, da delijo svoj pogled z večjim številom ljudi ter, da dobijo kakšen komentar oziroma odziv na svoje mnenje. Našemu društvu se lahko pridružite na bitcoin.si, telgram skupini oziroma skupini Kriptovalute — Slovenska Blockchain Skupnost — Bitcoin.si na Facebooku.

--

--

SLOVENSKO DRUŠTVO VIRTUALNE VALUTE BITCOIN

BTC društvo Slovenije je ustanovljeno z namenom, da bi povezali slovensko skupnost in odgovarjali na vprašanja.Članke pišejo člani skupnosti. https://bitcoin.si