Investicijske kripto prevare in napake-na kaj naj bom previden?

Ob vsakem večjem premiku cen na kripto trgih, se pojavi večje število kripto prevar. Zavedati se je potrebno, da ne obstajajo samo klasične prevare kjer goljufi odtujijo kripto sredstva naivnim uporabnikom ampak tudi prevare kjer uporabniki v dobri veri, da bodo kupili kripto valute, nasedejo prevari in nakažejo denar popolnim neznancem, ki v njihovem imenu nikoli ne kupijo kripto sredstev. Te prevare lahko imenujemo investicijske kripto prevare. Zaradi takih prevar celoten kripto svet dobi nek negativen predznak, a vendar vsak, ki ve, kako kripto svet deluje, se zna temu upreti in hitro prepozna prevaro. Namen tega prispevka pa je, da tudi tisti, ki se šele spuščajo v svet kriptovalut spoznajo kaj so kripto prevare in kako izgledajo.

Lep primer spletne prevare, ki targetira naivne uporabnike

V nadaljevanju bomo nekako opisali kako se nepridipravi poskušajo dokopati do vašega denarja in kakšnih metod se poslužujejo. V samem prispevku bomo uporabili tudi videoposnetke in vsebine narejene s strani Si-Cert državnega centra za kibernetsko varnost, s katerim naše društvo tudi sodeluje. Si-Cert pod projektom VARNI NA INTERNETU poskuša z ozaveščanjem zmanjšati število takih prevar in jih preprečiti se predno se zgodijo. Priporočamo, da si posnetke pogledate, saj boste dobili direkten pogled na to kako enostavno prevaranti lahko izrabijo vaše zaupanje in naivnost. Poleg tega pa na njihovi strani sproti dobivate raznovrstne informacije o varnosti na internetu.

Ker je investiranje v kriptovalute mogoče opraviti udobno iz domačega naslonjača in skokovita rast cen lahko premami še nekoga tako neveščega uporabnika računalnika, znajo to ranljivost spletni goljufi še kako dobro izkoristiti. Prva napaka začetnika, ki se podaja v svet investiranja je ta, da ko na vseh možnih portalih, socialnih omrežjih ali v elektronskih sporočilih vidi izredno poslovno/finančno priložnost, le-te ne deli z znanci in jih povpraša, če kaj vedo o tem. Saj kot pravijo več glav več ve in sigurno bi se našel kdo, ki bi mu bila stvar sumljiva in bi ga opozoril na prevaro.

Tako se sam poda v neznani svet investiranja iz domačega naslonjača in kaj hitro nakaže oziroma s kartico investira v “super” platformo nekaj deset, nekaj sto včasih tudi nekaj tisoč EUR. In tukaj se zgodba šele začne. Prevaranti so tako iznajdljivi, da se kaj hitro številke vašega nakazila znajdejo na “slavni” platformi in začnejo delati izredne donose. Ampak kaj več od tega se ne zgodi. Sredstva so na računih goljufov, vi pa imate samo še številke na ekranu. Vsakodnevno se številke večajo, donosi so veliki in kaj hitro uporabnika premami, da bi svojemu portfelju dodal še malo sredstev.

Tudi na telegramu obljubljajo bajne donose in redna izplačila

To se dogaja iz dneva v dan do trenutka ko želimo sredstva izplačati. V nekaterih primerih manjši zneski celo pridejo na naš račun, to pa bolj kot ne z namenom, da ljudje morebiti v zameno za neke “posredniške” provizije, izjemno življenjsko priložnost posredujejo svojim prijateljem, znancem, sorodnikom,… in z izkušnjo, da so si nekaj že izplačali, nekako dokažejo, da je platforma legalna in delujoča. Vendar v trenutku, ko si želijo izplačati večje zneske, oziroma vsaj tisto kar so vložili, se zgodba o medu in mleku zaključi. Kar naenkrat pride sporočilo o dodatnih provizijah na izplačilo, nekih davkih ipd… To je samo še zadnji poskus goljufov da od vas iztisnejo zadnje EUR preden razkrijete prevaro. Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se prenehajo odzivati na vse klice in sporočila, vi pa ostanete brez vsega. Tukaj pa se zadeva še vedno ne konča. Zgodba se nadaljuje kot neka zanimiva kriminalka.

Ko žrtve ugotovijo, da so bile prevarane, pokušajo na spletu najti informacije, kako bi lahko prišli nazaj do ukradenega denarja. Pri tem zelo hitro naletijo na spletne strani, ki se predstavljajo rešitelji v tovrstnih goljufijah. Gre za storitve, ki se agresivno oglašujejo, in naj bi žrtvam prevar pomagale priti do izgubljenih sredstev. Pri tem žrtvam kot dokaz njihove uspešnosti prikažejo tudi zasebne podatke iz trgovalne platforme, kar lahko kaže na to, da te storitve in investicijske prevare vodijo ista kriminalna združenja. Seveda je cilj žrtvi tudi preko teh “storitev pomoči” ukrasti še dodatna sredstva. Goljufi so celo tako predrzni, da v člankih, ki opozarjajo na to vrsto prevare, objavljajo komentarje, kako so jim posamezniki ali podjetja pomagali pri povrnitvi denarja. Vendar gre tudi tu zgolj za zavajanje.

Lažni primeri dobre prakse rešenih denarnih sredstev

No sedaj pa preidimo kako se ubraniti takih prevar. Prvo pravilo je da ne nasedate priložnostim, katere so popolnoma nerealne. Vemo, vsi boste dejali “bitcoin donosi tudi niso realni.” A vendar nikjer ne boste prebrali zagotovila, da vam bo BTC prinesel 100% ali 200% na mesec. Pri teh prevarah pa je zaslužek zagotovljen. Vsaj tako piše. In to večkratnik vloženega na mesec. Vsi vemo kateri dve stvari na tem svetu sta zagotovljeni. Prva je davki in druga je smrt. No šalo na stran. V večini primerov se take prevare oglašujejo s pomočjo zvezdnikov. Oni nimajo nič tem. Verjemite. Slike so ukradene, izjave izmišljene in to samo s tem namenom, da bi projektu ljudje zaupali, saj menda neka slavna oseba pa res ne bi sodelovala z goljufi.

Skoraj v 100% resnična formula

Če niste prepričani, preverite o projektu pri znancih prijateljih, tudi naša Facebook skupina Kriptovalute — Slovenska Blockchain Skupnost — Bitcoin.si včasih poda kakšen odgovor, ki je že pomagal koga odvrniti od kakšne sumljive investicije.

ČE PA STE ŽE BILI ŽRTEV PREVARE

  • Če še niste nakazali denarja, enostavno prekinite vso komunikacijo z goljufi. Ne odzivajte se na njihove klice, tudi če vam grozijo.
  • Če je prišlo do oškodovanja, goljufijo nemudoma prijavite na policiji. Prijavo lahko podate osebno na lokalni policijski postaji, preko klica na 113, pisno, po el. pošti ali preko e-uprave (več na https://www.gov.si/teme/pravice-zrtev-kaznivih-dejanj/)
  • Na SI-CERT lahko pošljete prijavo in opis prevare, vendar pa vam SI-CERT more pomagati pri povračilu izgubljenih sredstev. Prijavo lahko pošljete po elektronski pošti na naslov cert@cert.si.

PREVIDNOST NIKOLI NI ODVEČ

V kolikor razmišljate o kakršnihkoli investicijah, sploh v kriptovalute, še pred prvim nakazilom nujno poiščite mnenja strokovnjakov. Če boste sami iskali informacije na spletu, bodite previdni, saj goljufi na različnih spletnih straneh in forumih objavljajo lažne ocene svojih lažnih platform!

Kriptovalute niso prevara, so pa goljufi izkoristili popolno neznanje začetnikov in našli nov način kako pridi do njihovih sredstev. Vsak dan se najde nek nov sistem, ki neukega uporabnika napeljuje k takim prevaram. Zato prosimo bodite previdni, preverite, vprašajte in delite izkušnje. Več kot bomo vedeli lažje bomo preskočili take stvari.

Članke za blog na spletni strani medium.com pišejo različni člani in skupine posameznikov v Bitcoin društvu Slovenije in ne pomenijo nikakršnih finančnih nasvetov. Vsak ima svoj pogled na samo tehnologijo, bitcoin in obstoječe sisteme. Društvo samo nudi opcijo, da delijo svoj pogled z večjim številom ljudi ter, da dobijo kakšen komentar oziroma odziv na svoje mnenje. Našemu društvu se lahko pridružite na bitcoin.si, telgram skupini oziroma skupini Kriptovalute — Slovenska Blockchain Skupnost — Bitcoin.si na Facebooku.

--

--

SLOVENSKO DRUŠTVO VIRTUALNE VALUTE BITCOIN

BTC društvo Slovenije je ustanovljeno z namenom, da bi povezali slovensko skupnost in odgovarjali na vprašanja.Članke pišejo člani skupnosti. https://bitcoin.si