Bitcoin in nepremičnine: Kaj je boljši hranilec vrednosti?

--

Objavil: Leon A. Wankum, januar 2023 Nepremičnine ne morejo tekmovati z bitcoinom kot hranilcem vrednosti. Bitcoin je redkejši, lažje ga prodajamo, enostavneje ga je premikati skozi prostor in čas in veliko težje ga je zaseči.

Bitcoin in nepremičnine so si podobni na veliko načinov: trdi, oprijemljivi, redki,… Redkost ima veliko vlogo pri vrednosti stvari, zato imajo nekatere edinstvene umetnine visoko ceno in zato so nepremičnine v gosto naseljenih in zanimivih razvitih področjih dražje kot v redko naseljenih ter opuščenih. (surferjim, 2020). Seveda imajo nepremičnine svojo vrednost tudi zaradi uporabnosti, saj ljudje plačujejo najemnine za bivanje ali uporabo, vendar je vrednost predvsem določena s pomanjkanjem zemljišč za gradnjo. Na elitnih lokacijah je možno zgraditi le “omejeno število” nepremičnin. Zasebna gospodinjstva, premožni posamezniki, pokojninski skladi in institucije ponavadi vložijo bistven del razpoložljivega denarja v nepremičnine, ki so postale najbolj priljubljen hranilec vrednosti na svetu. Po podatkih svetovalne družbe McKinsey je več kot 67% svetovnega neto premoženja shranjenega v nepremičninah (Endurance, 2021). Vsota, ki ga nepremičnina nosi kot hranilec vrednosti, predstavlja do ⅔ njene vrednosti. To je posledica povečanega povpraševanja po nepremičninah od leta 1971, ko je ameriška vlada odločila, da se dolar odcepi od zlata, kar je povzročilo, da je dolar izgubil funkcijo hranilca vrednosti.

Groze inflacije

  1. avgusta 1971 je predsednik Združenih držav Amerike Richard Nixon oznanil, da bodo Združene države prekinile menjavo dolarjev v zlato. Ta odločitev je postala znana kot “Nixonov šok” in spremenila potek monetarne zgodovine. Od takrat so se stopnje monetarne inflacije postopoma povečevale, uničevale kupno moč fiat denarja in odvzemajo denarju funkcijo hranilca vrednosti. Nepremičnine so bile za mnoge sredstvo za ohranjanja njihovega premoženja. Od leta 1971 so se cene hiš skoraj 70-krat povečale. Poleg tega je bila vrednost nepremičnin povečana z združevanjem in komoditizacijo hipotekarnih dolgov. Brez te finančne “čarovnije” je vrednost nepremičnin skoraj enakovredna inflaciji (Cartier, 2022).

Kaj dejansko povzroča inflacijo? Kaj nam povejo cene od leta 1970? Šokanten dvig življenjskih stroškov (povprečna hiša v drugi vrstici).

Bitcoin nasproti nepremičnin

Privlačnost bitcoina izvira tudi iz dejstva, da je njegova ponudba omejena (Brown, 2014). Nikoli ne bo več kot 21 milijonov bitcoinov. V tem pogledu bitcoin tekmuje z nepremičninami. Lastnosti, povezane z bitcoinom, ga postavljajo kot idealnega hranilca vrednosti. Ponudba je končna, enostavno je prenosljiv, lahko ga deljimo, je trajen, zamenljiv, odporen na cenzuro in ne potrebujemo posrednikov za prenos. To pomeni, da nepremičnine ne morejo tekmovati z bitcoinom kot hranilcem vrednosti. Bitcoin je redkejši, lažje ga prodamo, lažje ga premikamo in težje se ga zaseže. Lahko ga pošljete kamorkoli po svetu skoraj brez stroškov in s hitrostjo svetlobe. Po drugi strani so nepremičnine enostavne za zaseg in zelo težko jih je likvidirati v kriznih časih ter jih je mogoče popolnoma uničiti in razvrednotiti, kot je bilo nedavno prikazano v Ukrajini. Po ruski invaziji 24. februarja 2022 so se mnogi Ukrajinci zatekli k bitcoinu, da bi zaščitili svoje premoženje, prenesli denar, sprejemali nakazila in donacije ter zadovoljili vsakodnevne potrebe (Sigalos, 2021). Po drugi strani je bilo treba nepremičnine pustiti za seboj. Nepremičnine so nepremične, kar ustvarja lokacijsko odvisnost. Nepremičnine so težko zamenljivo in nepremakljivo sredstvo. Recimo, da se nepremičnina v nemškem jeziku prevede kot “Immobilien”, kar dobesedno pomeni “nepremične”. Nepremičnin ne morete vzeti s seboj. Nakup in prodaja traja dolgo časa ter zahteva intenzivno vzdrževanje. Ukvarjati se morate z najemninami, popravili in upravljanjem nepremičnin. V mnogih primerih lokalna politika poskuša vplivati na nepremičnine, zlasti stanovanjske nepremičnine. Če nepremičnina ni ustrezno vzdrževana, se bo njena vrednost dejansko zmanjševala skozi čas. Bitcoin pa predstavlja najboljšo obliko prenosljive vrednosti, saj ohranja ujeto bogastvo. Če je pravilno shranjen, se bo njegova vrednost sčasoma povečevala brez visokih stroškov vzdrževanja (Saylor, 2022).

Bitcoin je enostavno dostopen in poceni za shranjevanje. Lahko kupite katerikoli znesek, bodisi velik ali majhen. Kupite lahko najmanjšo enoto bitcoina, 1 satoshi (1/100.000.000 bitcoina), že za 0,0002123319 dolarja. Potrebujete le internetno ali telefonsko povezavo, da ga kupite in strojno denarnico, ki stane približno 50 dolarjev, da ga varno shranite. Davek je lahko ničelni ali nizek, odvisno od pravnega reda v katerem se nahajate. Na primer, v Nemčiji so dobički od prodaje bitcoina po 12-mesečnem obdobju lastništva oproščeni davka. Pri nakupu nepremičnine je plačljiv davek na prenos lastništva, prav tako pa tudi letni davek na nepremičnine, kar pa ne velja za bitcoin (vsaj za zdaj). Nepremičnine so enostavno obdavčene in težko jih je prestaviti izven ene jurisdikcije. Bitcoin ne more biti arbitrarno obdavčen. Je odporen na zaseg in cenzuro izven domene katerekoli jurisdikcije. Težko ga je ukrasti in enostavno prenesti (Interstellar, 2022). Visoka stopnja varnosti bitcoina nima nobene povezave s stroški shranjevanja. Po mojem mnenju je to ena najpomembnejših inovacij bitcoina. Enostaven dostop do lastnine in varno samoshranjevanje. Če imate privatne ključe, ključ za dostop do vaše bitcoin denarnice, vi edini posedujete bitcoine v denarnici. Bitcoin je lastnina, ki v resnici pripada vam. Potrebujete le 12 besed, varnostno kopijo (besede), da obnovite svojo bitcoin denarnico. Lahko zapustite območje vojne, kjerkoli kupite novo strojno denarnico, vnesete 12 besed in imate dostop do svojih bitcoinov. To je resnično revolucionarno. Prinaša pravice do lastnine več kot 8 milijardam ljudem. Nič vam ne more preprečiti, da bi vzeli svoje bitcoine s seboj. Niste odvisni od dolgotrajnih birokratskih postopkov, kot je to na primer pri nepremičninah.

Garancija-zavarovanje

Obstaja še ena kvaliteta, ki jo imata nepremičnine in bitcoin skupno. Njuno uporabo kot garancijo.

Danes so nepremičnine najpogostejša vrsta garancije, ki jo izposojevalec uporabi za zavarovanje vračila posojila izposojevalcu. Ta praksa je pogosta pri hipotekarnih posojilih, osebnih posojilih in posojilih podjetjem. Banke najlaže in najraje posojajo ljudem in institucijam, ki posedujejo nepremičnine. Vendar so s socialnimi vprašanji povezane tudi uporabe nepremičnin kot primarne oblike zavarovanja. Ustvarili so izključujoč finančni sistem, v katerem je postalo vse težje dobiti kredit, saj so se nepremičnine podražile in postale manj dostopne. Posledično je postalo skoraj nemogoče za večino ljudi na svetu kopičiti bogastvo, saj je sposobnost izposojevanja denarja ena temeljnih podlag za gradnjo podjetja in s tem bogastva.

Bitcoin služi kot odlična garancija. Shranjevanje je precej preprosto, ni potrebno vsakodnevno vzdrževanje. Bitcoin je treba le varno zaščititi pred kibernetskimi napadi. Finančni ponudnik storitev lahko vzpostavi lastno hladno denarnico (napravo, ki hraniti kriptovaluto zunaj spleta) in s tem zaščiti svoje bitcoine pred krajami. Bitcoin je mogoče shraniti tudi v večpodpisni denarnici. Digitalna denarnica, ki zahteva več kot en ključ za podpis in potrditev transakcije. To omogoča, da tako posojodajalci kot tudi posojilojemalci skupaj upravljajo sredstva in posojilojemalce ščiti pred tveganjem propada posojodajalca. V nasprotnem primeru bi posojilojemalec izgubil svoje kovance. Z Bitcoinom se vzdrževanje garancije tudi zmanjšuje. Banke imajo običajno veliko število cenilcev in preverjevalcev, ki nenehno ocenjujejo shranjeno garancijo. Ocenjevanje nepremičnin je zlasti dolgotrajno. Obstajajo standardi, po katerih se nepremičnine vrednotijo. Vendar se ti nenehno spreminjajo in nepremičnine je treba vrednotiti individualno glede na lokacijo in stanje. Bitcoin pa ima v realnem času dostopno tržno ceno, ki je dostopna vsem na internetu.

Digitalno proti fizičnemu shranjevalcu vrednosti

Bitcoin je digitalni hranilec vrednosti in je zato boljši od nepremičnin, ki imajo fizične omejitve. Digitalni hranilec vrednosti ima veliko višjo hitrost kroženja kot fizični. Lahko ga uporabljate kjerkoli na svetu, kadar koli. Lahko živite v Berlinu, vendar si lahko s svojimi bitcoini izposodite denar iz banke v Singapurju. Bitcoin omogoča veliko lažji dostop do kreditov. Na splošno odlične lastnosti bitcoina naredijo idealno vrsto garancije tako za posojilojemalce kot tudi posojilodajalce. Storitve posojanja bitcoinov bodo zmanjšale spodbude za prodajo, kar bo seveda pozitivno vplivalo na ceno (Farrington, Meyers, “Bitcoin Is Venice,” stran 16). Na bitcoin standardu bi bili prihranki nagrajeni in ljudje bi morali manj posojati, vendar pa ostaja potreba po zadolževanju. Pravičen dostop do njega je pomemben, saj je to eden temeljev gradnje podjetja in inovacij. Bitcoin omogoča enostaven dostop do finančnega sistema. Prizadevanja za bolj dostopen nepremičninski trg so propadla, saj naložbe drugega razreda, kot so skupni nepremičninski skladi (REIT), ne zadržijo dejanskega premoženja, med drugim tudi zaradi dodatnega tveganja za druge stranke. To nas ne sme odvrniti od dobičkonosnega poslovanja z nepremičninami. Vendar pa je to za povprečnega človeka, ki išče hranilec vrednosti in želi graditi bogastvo, preveč kapitalsko intenziveno in zapleteno.

Če zaključimo. Odlične lastnosti bitcoin naredijo idealno tehnologijo za shranjevanje vrednosti in gradnjo bogastva. V ta namen služi bolje kot nepremičnine. To najverjetneje pripelje do zamenjave nepremičnin z bitcoinom kot izbranim shranjevalcem vrednosti, tako kot je elektronska pošta nadomestila poštno storitev kot najbolj priljubljen način pošiljanja in izmenjave informacij. To lahko privede do dveh stvari. Prvič, nepremičnine bi lahko izgubile denarno premijo, ki jo imajo kot shranjevalec vrednosti, kar bo vplivalo na bitcoin. Drugič, donosnost bitcoina bo verjetno mnogo večja od nepremičnin, saj je bitcoin šele na začetku svojega obdobja sprejemanja. Danes ima približno 4 milijone ljudi na svetu od 8 milijard 0,1 bitcoina. Ti 4 milijoni predstavljajo največ 0,05% svetovnega prebivalstva (Croesus_BTC, 2022). Vrednost vseh nepremičnin na svetu je leta 2020 znašala 326,5 bilijonov dolarjev (Tostevin, 2021). V primerjavi s tem je vrednost vsega doslej bitcoina približno 400 milijard dolarjev, kar znaša samo 0,12% vrednosti globalnih nepremičnin. Skupno je bitcoin v primerjavi z nepremičninami kot hranilec vrednosti bistveno boljši, pred njim pa je tudi obetavna rast glede na tržno kapitalizacijo nepremičnin.

Več o bitcoinih in nepremičninah

Bitcoin & Real Estate 101: Maintenance reserves
Bitcoin & Real Estate 102: Is leveraging real estate to buy bitcoin a good idea
Bitcoin vs. Real Estate: Which is the more resilient store of value in times of crisis?
Why bitcoin is digital real estate
Why bitcoin is pristine collateral for lending
Why every real estate investor should own bitcoin

Ta članek delno vključuje del članka, ki ga je avtor Leon A. Wankum objavil v Bitcoin Magazine 29. novembra 2022, in sicer pod naslovom “Zakaj je Bitcoin ultimativna tehnologija za ohranjanje bogastva”. Želel se se je poglobiti in podrobneje opisati temo, saj je večplastna.

Članke in prevode za blog na spletni strani pišejo različni člani in skupine posameznikov v Bitcoin društvu Slovenije in ne pomenijo nikakršnih finančnih nasvetov. Vsak ima svoj pogled na samo tehnologijo, bitcoin in obstoječe sisteme. Društvo samo nudi opcijo, da delijo svoj pogled z večjim številom ljudi ter, da dobijo kakšen komentar oziroma odziv na svoje mnenje. Našemu društvu se lahko pridružite na bitcoin.si, telgram skupini oziroma skupini Kriptovalute — Slovenska Blockchain Skupnost — Bitcoin.si na Facebooku.

--

--

SLOVENSKO DRUŠTVO VIRTUALNE VALUTE BITCOIN

BTC društvo Slovenije je ustanovljeno z namenom, da bi povezali slovensko skupnost in odgovarjali na vprašanja.Članke pišejo člani skupnosti. https://bitcoin.si